draga Nenea Nicu,
Noi suntem bine, fotografiem si iubim, adesea suferim cum sufereai si matale ca la televizor ,,locatie`` a devenit un cuvant imprumutat din lb engleza si nu mai corespunde cu definitia din DEX-ul pe care-l stiu asezat disciplinat numai pe raftul doi.
Am trecut luna trecuta pe la dumitale, cutia de scrisori e plina.Nu stiu de ce.Tot nu l-am sunat pe Dorin.Mai e un pic si se face un an de cand tu nu-l mai suni si eu tot nu l-am sunat.
Maine e joi, de obicei matale vorbeai cu Dorin ...joi... in fiecare joi dupa amiaza sau seara.
Ma gandesc sa-ti expun fotografiile la Bucuresti.Sper ca domnul Florin Rogneanu , directorul Muzeului de Arta sa ma sustina.Pe mataluta te-a iubit tare.
Sa ma ajuti si tu .
Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca in pace.
Pisoi
.........................................................................................................
Fotografia se numeste ,,Melancolie``o fotografie care in 1988 i-a adus recunoasterea Federatiei Internationale A Artistilor Fotografi.Asa a primit nenea Nicu titlul de EXCELENTA in fotografie.Initial fotografia fusese denumita ,,pictorul``, cel infatisat fiind un om care de fapt isi vopsea gardul intr-un gang si care-si pierduse de curand sotia. Niste persoane din afara Romaniei l-au cautat pe nenea Nicu pentru a le intermedia cunostinta cu pictorul.
Nenea Nicu Gelep a fost ofiter in armata romana la 23 de ani , prizonier timp de 7 ani la rusi, a refuzat sa se intoarca acasa la 23 august cu divizia ,, tudor vladimirescu`` divizie de tradatori asa cum afirma cu naduf si voce tare pridecateori se ivea subiectul in discutie , apoi scenograf , pictor si fotograf la Teatrul National Craiova, unde atat tatal cat si bunicul dumisale au slujit arta din culise si din atelierele teatrului.
Nenea Nicu este unul din legendarii fotografi romani.
La etajul 4 , intr-un bloc cu camarute mici nenea Nicu arata oricui o vitrina atent ingrijita de tanti Jeni, iubita dumisale sotie.In vitrina sunt nenumarate medalii ,distictii si alte onoruri fotografice.
Nu stiu daca s-a intimplat ca promsiunea facuta de domnul Mircea Cornisteanu, director al Teatrului National Craiova, sa se implineasca ...aceea ca dupa pleacarea in ceruri ,vitrina fotografului sa fie inclusa in piesele de muzeu ale Teatrului National Craiova.
Cea mai mare tristete despre care mi-a povestit este ca nepotul dumisale nu vorbeste romaneste si nu stie nimic despre nemul sau romanesc , despre bunicul si strabunicul si Romania, s-a nascut neamt si marea tristete pentru nenea Nicu a venit din faptul ca si-a dorit sa fie un bunic fericit, normal , care sa-si plimbe nepotul si sa salute toata lumea in fata careia demonstase talentul ,omenia si moralitatea si curajul in fata comunistilor.
Datorita demersului si tenacitatii si curajului , nenea Nicu a reusit sa redea vechea denumire a liceului, iar statuia Regelui Carol I se afla in fata cladirii care adaposteste liceul si Teatrul liric,, Elena Teodorini``
..................................................................................
,,AFACEREA CAROL I
Nu se stie cati dintre voi simt cu adevarat ca avem nevoie de schimbari.Avem nevoie de schimbari pe fond traditional, sa inviem valori si adevaruri care au zacut in intuneric 40 de ani.
Nu se stie cati dintre voi isi doresc schimbarile necesare si cati sunt dispusi sa se sacrifice pentru ele, dar s-a dovedit ca inca mai asteptam comod ,,marea schimbare``
Care schimbare?
Schimbarile trebuie inventate, puse in acord cu traditia si adaptate nevoilor si posibilitatilor timpului prezent si spatiului unde este necesara schimbarea.
Redenumirea prea rapida a exLiceului Nicolae Balcescu in Colegiul National Carol Ia facut multe valuri in randurile elevilor, profesorilor, in presa locala si chiar la Ministerul Educatiei Nationale.
Initiatorul acestei actiuni este domnul Nicu Dan Gelep, ofiter activ pe front in regimentul de Artilerie-craiova (1941)prizonier de razboi la rusi(`42)si repatriat in `48, veteran de razboi, scenograf asistent la Teatrul National Craiova, pictor, membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, Artist si Excelenta a Federatiei Internationale de Arta Fotografica, absolvent al Colegiului National Carol I -promotia 1938.
Toate demersurile au inceput in iunie 1997, cand domnul Gelep a adresat scrisori-memoriu presedintelui Emil Constantinescu,Victor Ciorbea, Virgil Petrescu, Ion Diaconescu, Petre Mihai Bacanu si ziaristei Cornelia Scaesteanu (Romania Libera- relatii cu publicul)
Aceasta din urma publica cererea si apoi o trimite pe 24 iunie `97 la ministerul Educatiei Nationale.Dupa 20 zile Ministerul Educatiei raspunde: ,,Propunerea dumneavoastra a fost inaintata Inspectoratului Judetean Dolj``
D-lui Gelep i se alatura profesorul Alexandru Firescu (secretar literar al Teatrului National)impreuna redactand un memoriu pe care reusesc sa stranga 60 de semnaturi de la fosti elevi ai liceului, azi academicieni, doctori, profesori universitari.
La 30 iulie o noua cerere catre minister.Dupa toate cele 6 scrisori trimise la minister, Petrescu raspunde:,, in principiu nu putem avea obiectiuni la propunerea dumneavoastra, insa pentru concretizarea acesteia este necesara aplicarea procedurilor legale in asemenea cazuri, adica Hotarirea Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.``
Profesorii liceului afland de aceste demersuri sustinute constant de domnul Gelep si domnul Firescu, unii s-au strans sa sprijine aceasta actiune de schimbare a liceului in Colegiul National Carol I, printre acestia :Grisgorascu Constantin, Zisu Aurelian, Schineider Virgil, Sorescu Grigore.
Pe 12 noiembrie `97 directorul Liceului Nicolae Balcescu Vasile Saseanu convoaca Consiliul Profesoralavand pe ordinea de zi ,, schimbarea titulaturii de ,,liceu teoretic in colegiu national si alegerea numelui institutiei.Grupul care sustine actiunea de pana acumpropune revenirea la adevaratul si pe drept nume al liceului denumit prin decret regal CAROL I. In urma supunerii la vot , se obtin rezulatele: 97 pentru/24 impotriva/6 abtineri.
O a doua cerere trimisa catre minister, de data aceasta personal de catre domnul Gelep,fara raspuns si aceasta.
9 februarie `98 -domnul Gelep trimite o iarasi cererea liceului, procesul verbal din 12 noiembrie`97 si memoriul.Dupa doua zile cererea a fost aprobata de catre Comisia de Invatamant a Parlamentului si trimisa Ministerului Educatiei Nationale.Confirmarea cererii ajunsese la intiatorii proiectului de schimbare a numelui liceului, dar liceul inca nu o primise.Pe 2 aprilie`98 Inspectoratul Scolar trimite tabelul cu numele liceelor din Craiovasi unde marele liceu apare cu nume nou.
Dovedit faptul ca Japonia este tara gheiselor, Romania este tara ghiseelor, revenirea la dreapta titulatura s-a lovit nu numai de birocratism ci si de unele pareri contradictoriiale domnului Nicolae Andrei (fostul director al liceului),Virgil Dumitrescu si Ion Dobrescu (ziarul Cuvantul Libertatii),prof Constantin Vladut, conf dr Virgil Joita si poetul Mihai Dutescu.``
19 mai 1998 Colegiul National Carol I prin tenacitatea si rabdarea domnului Nicu Dan Gelep isi recapata denumirea cea dreapta.
acest articol a fost scris intr-un ziar de catre Bogdan Stoleru
Carteo,
Acum 5 ani